mäso -a mias s.
1. mäkké časti živočíšneho organizmu (sfarbené do hnedočervena); táto hmota použ. ako potrava: zarezať si do živého m-a; surové, chudé m.; hovädzie, hydinové m.; balíčkované m.; variť, piecť, údiť m., chovať hydinu na m.; živé, divé m. nadmerne vyvinuté tkanivo; publ. obchod s bielym m-om vyvážanie žien a detí do cudziny na nútenú prostitúciu
2. hovor. dužina: šťavnaté m. slivky, hrušky
● (človek) z m-a a krvi, kostí s ľudskými chybami; lacné m., riedka polievka; (ne)byť na m. (ne)mať rád mäso;
mäsový príd.
1. vyrobený z mäsa: m-á polievka, konzerva
2. súvisiaci s mäsom: m. priemysel; m-á múčka umelé hnojivo; m-á farba červená ako mäso
3. hovor. byť mäsový mať rád mäso;
mäsko -a s. zdrob. expr.;
mäsisko -a s. zvel. množstvo mäsa al. tvrdé mäso